Historia

Tiibetinmastiffi on ikivanha, edelleenkin varsin alkukantainen rotu, jota pidetään useimpien doggien ja eurooppalaisten mastiffien esi-isänä. Tiibetinmastiffi on vanhoista molossiroduista ainoa hengissä säilynyt.

 

Rodun esi-isän katsotaan olevan ikivanha barophagus, joka kuoli sukupuuttoon tetriäärikaudella. Muinaiset matkalaiset kuvasivat aikoinaan tiibetinmastiffia - tosin ehkä vastoin parempaa tietoa - aasin kokoiseksi, uskaliaaksi ja hurjaksi koiraksi. Se mainittiin lahjomattomaksi ja ehdottomaksi vartijaksi, joka on valmis tappamaan jokaisen tunkeilijan, oli sitten kyseessä eläin tai ihminen.

Tiibetissä oli laumojen suojana ja kyläläisten apuna kahden tyyppisiä tiibetinmastiffeja; bhotia, ketterä karja- paimen ja tsang kyi, pihavahti. Bhotia ei ollut paimenkoira sanan nykyisessä merkityksessä, vaan se toimi paimenten ja karjan puolustajana lumileopardeja, susia ja muita suurpetoja vastaan, Tsang kyita on pidetty vuosisatoja luostarien ja kylien vartijana.

Kun Tiibetin ylhäisön henkilöt huomioivat toisiaan, oli arvostetuin lahja suuri tsang kyi. Mm. presidentti Eisenhower sai tiibetinmastiffin lahjaksi Dalai Lamalta.

 Vaikka tiibetinmastiffi onkin yksi maailman vanhimmista koiraroduista, se on kuitenkin länsimaissa verraten nuori rotu.

Ensimmäiset koirat rekisteröitiin Euroopassa vuonna 1928 ja Suomeen rotu tuotiin vuonna 1984.